En historie fra Madeira.

Madeira vin – dansk vandrehistorie om at vinstokke fra Holmen reddede vinproduktion på Madeira

Af og til dukker der historier op om dansk-portugisiske relationer, som lyder sandsynlige, men som ikke svarer overens med virkeligheden.

Én af disse historier er at de gule sporvogne i Lissabon er de gamle sporvogne fra København. Det er simpelt hen forkert – ingen af Lissabons sporvogne har så vidt vides nogen sinde kørt i København. 

Vandrehistorien om Madeira vinstokke fra Holmen
En anden vandrehistorie omhandler Madeira vinen og det faktum at der findes vinstokke i Nyboder i København, som stammer fra Madeira.

Her er der til dels hold i virkeligheden (for der ér vinstokke fra Madeira i Kuglegården på Arsenaløen og i Nyboder), men den gode historie er tilsyneladende blevet ‘forbedret’ i en grad, så den ikke længere holder 100% vand.

Madeiras vinstokke fra Holmen – En myte?
På en del danske hjemmesider kan man finde information om, hvordan danske sømænd reddede Madeiras produktion af den kendte hedvin Madeira.

Herunder youtube-video om Madeira vinens historie:

Efter sigende ifølge myten skulle nogen af de “danske” vinstokke af sorten Malvasia på Holmen i København via en dansk konsul på Madeira sidst i 1800-tallet været blevet sendt tilbage til Madeira for at redde Madeiras vinproduktion efter at de lokale vin-træer på Madeira havde været angrebet af sygdom.

Historien fortælles flere steder på nettet, men måske særligt poetisk på Navalhistory.dk .

Kilde: Portugal Nyt

Et billede af de gamle vinstokke på Holmen.

Vinrankerne trives fortsat i Kuglegården, selv om de ser lidt "nøgne" ud her i november 2006. (Foto: Forsvaret)

Vinrankerne trives fortsat i Kuglegården, selv om de ser lidt "nøgne" ud her i november 2006. (Foto: Forsvaret)

Dette indlæg blev udgivet i Private tanker, Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til En historie fra Madeira.

 1. Flemming skriver:

  Tilføjelse:
  Vulkansk aktivitet og små jordskælv
  Alle 9 øer på Azorerne er opstået som følge af vulkansk aktivitet og små jordskælv er en ugentlig begivenhed på øgruppen, som ligger bogstavelig talt oven på, hvor den Europæiske tektoniske plade, den Nordamerikanske plade og den Afrikanske plade mødes i Atlanterhavet.

  Mødes er måske så meget sagt, for faktisk sker der en bevægelse mellem USA- og Europa-pladerne væk fra hinanden i øst-vest gående retning. Til gengæld bevæger den afrikanske plade sig langsomt imod den europæiske i nordgående retning.

  Der er på grund af de tektoniske pladers bevægelse hyppigt små-jordskælv ved Azorerne, faktisk gerne et par stykker om ugen. Rystelserne er dog meget små og gør ingen skade.

  Kilde: http://www.portugalnyt.dk/content/azorerne.aspx

Der er lukket for kommentarer.