Sissel synger “Silent Night”.

Optagelse af Sissel synger “Silent Night”.

Silent Night (tysk: Stille Nacht, Heilige Nacht) er en populær julemarked, komponeret i 1818 af Franz Xaver Gruber til tekster af Joseph Mohr i den lille by Oberndorf bei Salzburg, Østrig.

Det blev erklæret en immateriel kulturarv af UNESCO i 2011. Sangen er optaget af et stort antal sangere fra hver musikgenre.

Sangen blev først udført på juleaften 1818 i St Nicholas sognekirke i Oberndorf, en landsby i det østrigske imperium på Salzach-floden i det nuværende Østrig.

En ung præst, far Joseph Mohr, var kommet til Oberndorf året før. Han havde allerede skrevet sangteksten Stille Nacht i 1816 i Mariapfarr, hans fars hjemby i Salzburg Lungau-regionen, hvor Joseph havde arbejdet som coadjutor.

Melodien er komponeret af Franz Xaver Gruber, skoleleder og organist i den nærliggende landsby Arnsdorf. Før julaften bragte Mohr ordene til Gruber og bad ham om at komponere en melodi og guitar akkompagnement til kirketjenesten.

Begge udførte karolen under massen om natten den 24. december. Det originale manuskript er gået tabt.

Et manuskript blev dog opdaget i 1995 i Mohrs håndskrift og dateret af forskere på ca. 1820. Det viser, at Mohr skrev ordene i 1816, da han blev tildelt en pilgrimskirke i Mariapfarr, Østrig, og viser at musikken blev komponeret af Gruber i 1818. Dette er det tidligste manuskript, der findes og den eneste i Mohrs håndskrift .

Dette indlæg blev udgivet i Private tanker, Uncategorized og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.