Carl Scharnberg

Carl Scharberg er en af mine favoriter. Han har skrevet mange fine sentenser og lavet mange gode politiske indput medens jeg var fagliglig aktiv. Derfor vil jeg gøre dem kendte for de unge i dag 🙂

 

.

Så du også side 2 ?

Kort om Carl Scharberg:

Carl Scharnberg (år 1930-95) arbejdede fra sin tidlige ungdom som politisk aktivist og siden også som digter. Han er ofte blevet kaldt “arbejderklassens digter” og “den røde digter fra Vrå“.

Sammen med to søstre voksede han op i et arbejderhjem i Åbenrå, Sønderjylland. Faderen, Bruno, var skrædder; moderen, Marie, havde rengøringsarbejde. Opvæksten var præget af 1930’ernes arbejdsløshed og vanskelige forhold. Det har Scharnberg givet stemme til i flere af sine digte, bl.a. «Barndom» (Proletar-digte, 1975). Scharnbergs bedstemor havde stor betydning for ham. Hun var arbejderkvinde, enke med 7 børn og med til at stifte Kvindeligt Arbejderforbund i Haderslev. Hvad hun lærte ham, har han skildret i digtet «Proletar-unger» (Proletar-digte, 1975). Scharnberg var dreng og ung mand under 2. verdenskrig. Hvordan krigens virkninger kunne opleves, har han skildret i romanen «Branden» (Borgens Forlag, 1956).

 

 

Links
Den uofficelle fond Carl Scharnberg.

“Leksikon” om Carl Scharnberg.

 

2 svar til Carl Scharnberg

 1. William F. Mikkelsen skriver:

  Hej. Jeg har netop set et opslag med følgende tekst af Carl Scharnberg, som jeg ikke tidligere er stødt på:
  “Når de valgte vælger at vrage vælgernes mening, er det på tide at vælgerne vælger at vrage de valgte”
  Ved du, hvornår Carl har lavet denne tekst? Egentlig synes jeg at teksten ligger lidt udenfor Carls særlige stil. Men hvis du har en ide om, hvilket år den stammer fra, vil jeg blive meget glad.
  Bedste hilsen
  William

  • fbe skriver:

   Jeg kender godt citatet, det er meget brugt, men jeg kender ikke årstallet, desværre.
   Det næmeste jeg kan komme er tegningen, hvorfra citatet stammer.Eftertryk ses gerne.....

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *